luni, 27 octombrie 2008

Weapons of mass creation (2)

Ce este Banca Federala?

Banca Federala(Rezerva Federala) din SUA este o institutie fondata de un grup de bancheri undeva in jurul anilor 1900. Problema care apare in cadrul acestei institutii nu este validitatea ei ci modul in care opereaza.

Cand guvernul are nevoie de o suma de bani, merge sa imprumute acesti bani de la Rezerva Federala. Astfel, Guvernul, in schimbul banilor printeaza "obligatii guvernamentale" (Government Bonds) iar Rezerva Federala, deasemenea printeaza niste hartii insumand acea valoare ceruta de guvern. Acestor hartii le spunem noi Bani.
Ce este incredibil este faptul ca aceasta Rezerva Federala, aceasta banca mondiala are dreptul de a crea bani dupa bunul plac, indiferent de cererea de pe piata, indiferent de raportul munca/plata din sistem.
Rezerva Federala, de fapt, pune in circulatie toti banii din SUA si nu numai (intrucat s-a extins in toata lumea, ramificandu-se si marindu-si numarul bancilor intr-un ritm continuu).

Problema unde-i?

Problema e ca Rezerva Federala imprumuta statul american cu bani (pe care nu-i are, in mod legal) si ii cere inapoi cu dobanda.

Care dobanda? de unde?
Dobanda nu exista in circulatie! toti banii creati sunt pusi in circulatie de catre Rezerva Federala, asadar de unde poate exista acea dobanda? Daca toti banii au fost de fapt un imprumut initiat de Stat si directionat spre Rezerva Federala, pentru a putea plati toate datoriile pe care le are statul la Banca ar trebui ca toti banii din circulatie sa dispara. Asta fara a plati si dobanda pentru ca, asa cum am zis mai sus, banii pentru acoperirea dobanzii nu exista!

Asta ce inseamna? Toate hartiile care sunt puse in circulatie si pe care le cunoastem generic drept bani sunt de fapt o obligatie fata de Banca care, pe langa faptul ca apartin Bancii, pe langa ei ar trebui sa mai achitam si o dobanda constand intr-o alta suma de bani. Ei bine, asta inseamna ca indiferent de cati bani faci, intr-o societatea care functioneaza dupa procesul descris anterior, mereu exista un grup de oameni care sunt inglobati in datorii si stau foarte prost dpdv material si un grup de oamenii care o duc bine, tot au datorii, dar au si de unde achita dobanda.

Inflatia care se produce in toate tarile, un lucru datorat mersului defectuos al sistemului Bancar, are loc in urma crearii banilor de catre Banca, dupa bunul plac, in ciuda raportului dezechilibrat al fortei de munca / bani munciti.

O alta cauza a Inflatiei este aceea ca intr-un sistem bancar federal, o banca isi poate acoperi toate imprumuturile specificand ca are la orice moment minim 10% pentru fiecare suma depozitata si memorata in registre. Dar asta e o mare problema deoarece fizic, banca nu are acei bani ci doar ii creeaza peste fiecare suma depozitata acolo. Deoarece majoritatea operatiunilor cu banii implica acuma calculatoarele si cardurile, totul este inglobat intr-un proces tehnologic astfel ca banca nu are nevoie sa aiba in seif acoperirea respectiva, ci doar intr-un calculator undeva, intr-un fisier virtual.

Cu alte cuvinte, ori de cate ori depunem bani intr-o banca (bani imprumutati initial, de la o alta banca... prin procesul descris anterior), banca isi creeaza o margine de siguranta constand in 10% din suma depusa. Astfel apar evidenta unor noi sume de bani in sistem... bani care nu isi au "rostul" si care nu fac altceva decat sa distruga economia, pentru ca intr-o societate in care se introduc bani fara a se lua in considerare raportul munca/cerere de plata, banii se devalorizeaza, astfel aparand inflatia.


E doar corect ca, pentru a reusi sa o duci bine, trebuie sa iei bani de la altcineva, practic, sa furi pe unul care o duce mai putin bine decat tine. Cu alte cuvinte, oamenii bogati ii fura pe cei saraci si acesta este un proces care nu poate fi oprit intrucat sistemul este defectuos. Inainte de toate, ar trebui schimbat sistemul, dar asta e o poveste de adormit copiii caci sistemul nu poate fi schimbat. Este inradacinat in noi, in societate si in mersul lucrurilor atat de adanc incat tot ce poti face este sa mergi mai departe. Pana ce nu dispare sistemul complet, de la sine, situatia va fi la fel, daca nu va merge chiar mai prost.


O continuare va veni probabil... dar mai tarziu.

Un comentariu:

guntraders spunea...

I believe that there's no need to waste time looking for more information on this subject when we have your article. Very good job!